

Kvinder skal overleve kvinder består af fire kortprosatekster, der hver især skildrer en situation med kvinden Ragnhild i centrum. Teksterne vender udvalgte afsnit fra Egils saga på hovedet. Ragnhild handler som en mand, og på den måde bliver Kvinder skal overleve kvinder en kontrapunktisk skildring af sagaernes mandeverden.
Det første stykke tager afsæt i Egils saga kapitel 7, afsnit 3: En bonde ved navn Bjørgolf, ”mægtig og velhavende og halv bjergtrold” opsøger Høgne på gården Leka og kræver ægteskab med hans datter Hilderid.
Det andet stykke tager afsæt i sagaens kapitel 27: Kvæld-Ulf og Skalle-Grim, far og søn, er på flugt fra den norske kong Harald, men inden afsejlingen til Island erobrer de et skib, som er stjålet fra Skalle-Grims bror Torolf og dræber tyvene Halvard, Sigtryg og de fleste af deres mænd.
Det tredje stykke tager afsæt i sagaens kapitel 66, afsnit 9. I arvesagen, som Egil fører på vegne af sin hustru Asgerd, har Egil udfordret Atle den Korte til holmgang.
Det fjerde stykke tager afsæt i sagaens kapitel 72, anden del: Egil er under flugt fra den norske konge havnet i Skåne, hvor han hærger sammen med sine medsammensvorne. De opsøger Årmod, der tror, at Egil er kongens udsendte, og derfor giver ham nattely. Årmod er længe om at tilbyde Egil øl, men da det først kommer, drikker han sig hensynsløst fuld og brækker sig over ham.
Læs de fire kortprosatekster igennem og genfortæl indholdet for hinanden.
Sagakapitlernes stærke og enerådige mænd Bjørgolf, Skalle-Grim og Egil er udskiftet med kvinden Ragnhild.
Sammenlign tekststykke 2 med Egils saga kapitel 27.
Sammenlign tekststykke 3 med Egils saga kapitel 66.
Tag stilling til, hvilken form for adaptation der er tale om i Kvinder skal overleve kvinder.
Kvinder skal overgå kvinder kan indgå i temaet Kvinde, køn og identitet.
Sagaerne skildrer stærke og enerådige mænd. Man kan nogle gange spørge, hvor kvinderne blev af? Det undersøger en række litterære tekster. Et af svarene er, at kvinde og køn ikke nødvendigvis hænger sammen.
Kristin Marja Baldursdóttir: Kvinderne i Egils saga
Nanna Kathrine Brejnegaard: Kvinder skal overleve kvinder
Inger Bråtveit: Vardlokur
Inger Edelfeldt: Förr i tiden i ruinen
Nina Kreutzmann Jørgensen: Ti kortprosastykker
Gerdur Kristný: Tre sagadigte
Dy Plambeck: Skilsmisseskjorten